Energie neutraal ofwel NOM (Nul op meter)

De appartementen zijn ‘Nul op de Meter’ woningen. Om dit te realiseren heeft men als energiebron zonnepanelen gecombineerd met een grondwarmtepomp. In principe wekken we voldoende energie op voor de verwarming van de woning en voor het benodigde warm water.

Elektriciteit welke verbruikt wordt door huishoudelijke apparatuur is hier niet bij inbegrepen !!

Op deze pagina staat in het kort beschreven waar de aanwezige apparatuur in uw appartement voor dient. Meer informatie vind je op de technische pagina’s, evenals gebruiksaanwijzingen, brochures en tips voor onderhoud.

Verwarmen en Koelen

Een groot voordeel van het toegepaste ontwerp is dat we kunnen verwarmen en koelen met een minimaal energieverbruik.

In de koude winterperiode wordt de vloerverwarming voorverwarmd met het water uit de grond, ook wel ‘de bron’ genoemd. De warmtepomp verhoogd deze watertemperatuur tot het door jou ingestelde aantal graden op je kamerthermostaat.

Tijdens de warme zomerperiode gaat de warmtepomp op een laag pitje. Het frisse water uit de bron koelt ook onze vloerverwarming. De warmtepomp laat dit koele water door onze vloer circuleren wat een aangename temperatuurverlaging teweeg brengt. Voor het verwarmen van de boiler blijft de warmtepomp gewoon zijn werk doen. Lees meer ….

Zonnepanelen (PV*)

Het totaal aantal zonnepanelen welke zich op het dak bevinden is over de woningen verdeeld. Hiermee is rekening gehouden met de grootte van de appartementen. De toegepaste zonnepanelen hebben een afmeting van 1.70 x 1.00m en hebben een maximaal piekvermogen van 370 watt per paneel. Dat is het maximale wat ze aan vermogen kunnen leveren aan de omvormer. Natuurlijk zijn we voor de uiteindelijke capaciteit volledig afhankelijk van de zon. Lees meer ….

* Men duidt de zonnepanelen in technische beschrijvingen en contracten vaak aan met de afkorting PV wat voor Photo Voltaic staat. Dit betekend Licht Stroom.

Omvormer

De omvormer hangt in het appartement en zorgt er voor dat de gelijkstroom welke op het dak wordt opgewekt wordt omgezet in bruikbare 230V wisselstroom. Deze wisselstroom wordt rechtstreeks naar de meterkast geleid zodat deze keurig wordt verdeelt over je stopcontacten in huis.

De stroom welke je niet nodig hebt gaat via de elektriciteitsmeter naar je energie leverancier. Deze meter bevindt zich in de meterkast en geeft aan hoeveel kWh je hebt teruggeleverd. Lees meer ….

Slimme elektriciteitsmeter

De elektriciteitsmeter bevindt zich in de meterkast en geeft aan hoeveel kWh je hebt geleverd of hebt teruggeleverd. Je meterkast bevindt zich in de hal buiten je appartement, mogelijk op een andere verdieping.

Een slimme meter splitst het verbruik in normaal en hoog tarief waardoor je ’s nachts en in het weekend minder betaald per kWh. Je terug geleverde energie loopt eveneens via deze meter en kent ook deze twee tarieven. De meterstanden worden automatisch doorgegeven aan je leverancier. Bedenk dat opgewekte energie welke direct wordt verbruikt niet door je meter wordt geregistreerd. Gelukkig wel door de omvormer. Lees meer ….

Warmtepomp

De warmtepomp werkt als een cv-ketel. Je verwarmt je appartement maar ook je water in de boiler voor douche en keuken. De warmtepomp werkt op (eventueel zelf opgewekte) elektriciteit en gebruikt warmte uit de bodem. Hierdoor is een warmtepomp energiezuinig. Een warmtepomp is goed voor het milieu. Lees meer….

Boiler

De boiler bevat 150 of 200 liter water van ca. 55 graden Celsius. Ook al is de boiler uitstekend geïsoleerd, op den duur zal het water afkoelen en moet de warmtepomp even extra werken om het water op temperatuur te houden. Gewoonlijk warmt de boiler pas ’s nachts op omdat de stroom dan goedkoper is. Maar met eigen zonne-energie maakt dat uiteindelijk niet zoveel verschil en kun je de boiler op “comfort”-stand zetten waarbij hij na warmwater afgifte direct opnieuw opwarmt. Leer meer ….

WTW douche afvoer

De douche is uitgevoerd met een warmte wisselaar. Tijdens het douchen gebruik je warm water uit de boiler wat vervolgens in de afvoer verdwijnt. De koud watertoevoer naar de boiler loopt door de afvoer waardoor op dat moment warm douchewater wegloopt. Dit koude water wordt hierdoor voorverwarmt waardoor de boiler minder warmte vraagt van de warmtepomp. Lees meer ….

WTW lucht verversing

Door het gebruik van een ventilator met warmte-terugwinning gaat er veel minder warmte in huis verloren. De warmte van de lucht die wordt afgevoerd, wordt namelijk voor een groot deel benut om toegevoerde frisse buitenlucht voor te verwarmen. Deze lucht voelt nagenoeg hetzelfde als de kamertemperatuur. Hiermee gaat het wooncomfort omhoog én bespaart je aanzienlijk op je verwarmingskosten. Lees meer ….

WTW CO2 meting

Met een CO2-sensor in de woonkamer vindt automatisch ventilatie plaats op basis van CO2-metingen. Wanneer er meerdere mensen in de ruimte zijn zal deze meter de ventilatie naar behoefte opvoeren. Je kunt natuurlijk de mate van ventilatie ook handmatig regelen op deze sensor. Lees meer ….

WTW vocht meting

Met een RV-sensor in de badkamer kun je automatisch ventileren op basis van relatieve vochtigheid. Tijdens het douchen zal de sensor de hoeveelheid waterdamp bemerken en onmiddellijk de ventilatie inschakelen. Dus nooit meer een beslagen spiegel. Lees meer ….

Tot zover een beknopte samenvatting van de toegepaste apparatuur welke je in elke woning aantreft

Wonen in de Buurt