Warmtepomp

Warmtepomp

De warmtepomp werkt als een cv-ketel. Je verwarmt je appartement maar ook je water in de boiler voor douche en keuken. De warmtepomp werkt op (eventueel door je zonnepanelen opgewekte) elektriciteit en gebruikt warmte uit de bodem. Hierdoor is een warmtepomp energiezuinig.

De Bron

De warmte uit de bodem komt naar boven via een buizenstelsel. Dit noemen we ‘de bron’. Er zijn rond ons gebouw 17 plaatsen waar een buis zo’n 160 meter de grond in gaat. Deze zijn om praktische reden met elkaar verbonden. Je hebt hierdoor namelijk maar één lus om het water door rond te pompen en dus ook maar één pomp nodig.

Verwarmen

De lus passeert onderweg elke warmtepomp, dus ook die van jou. De temperatuur van het passerende water bedraagt ca. 16 graden Celsius. In je warmtepomp zit een warmtewisselaar welke er voor zorgt dat het water in je vloerverwarming hierdoor ook 16 graden is. Met dit als start temperatuur is het voor je warmtepomp vrij eenvoudig om dit te verhogen tot je gewenste kamertemperatuur. Stel als voorbeeld 21 graden Celsius, dan hoeft de warmtepomp slechts 5 graden te verwarmen.

Isolatie

Omdat je woning optimaal is geïsoleerd zal de gewenste temperatuur niet snel stijgen of zakken. Je vloer is immers een betonmassa van 21 graden en heeft de eigenschap om temperatuur lang vast te houden. Het principe van verwarming is hier dat de lucht boven de vloer dezelfde temperatuur aanneemt dan die van de vloer, ook 21 graden. Let wel dat het enige tijd duurt voordat die hele vloermassa is verwarmd of is afgekoeld. Een stijging of daling van 3 graden Celsius duurt ongeveer 24 uur. Het heeft dus geen zin om op een frisse avond de thermostaat een graadje hoger te zetten. 1 graad stijging duurt minstens 8 uur.

Beïnvloeding van temperatuur

Snel koelen kan door je ramen ’s winters te openen. De buitenlucht stroomt de woning in en het voelt direct fris aan. Let wel dat de vloer hierbij niet of nauwelijks afkoelt en dat na het sluiten van de ramen je luchttemperatuur in huis die van de vloer weer zal aannemen.

Snel verwarmen gebeurt bij binnenvallend zonlicht. Het trippel glas heeft een enorme isolatiewaarde maar houdt de infrarood stralen welke in het zonlicht zitten niet tegen. De infrarood straling heeft de eigenschap om voorwerpen snel te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan de tegels op je balkon welke ondanks een lage buitentemperatuur erg warm kunnen worden.

Koelen en warmte terug leveren

Volgens bovenstaande theorie kunnen we warmte terug leveren aan de bron. Het zonlicht wat binnen op je vloer valt verwarmt de vloer. Zodra je vloer warmer wordt dan het rond stromend water in de vloer, zal deze warmte door het water worden opgenomen. Bij het passeren van de warmtepomp wordt deze temperatuur in de warmtewisselaar weer afgeven aan de bron.

lees hier meer over de verwarm- of koelstand van je thermostaat …

info leverancier

  • Type Water/Water warmtepomp
  • Artikelnummer: 03-00351
  • Product type WPU351-5G
  • Prijs €5.584 ex btw
  • Garantie volgens KlimaatGarant
  • Gebruiksaanwijzing

Itho Daalderop heeft inmiddels de 5e generatie water/water warmtepompen beschikbaar: de WPU 5G. Deze doorontwikkelde water/water warmtepomp is de energiezuinigste in de markt. De innovatieve WPU 5G-serie onderscheidt zich met schoon water als bron, een 2-in-1 condensorprincipe, standaard gelijkstroompompen en een voorraadvat dat samen met de warmtepomp in een fraai vormgegeven omkasting wordt toegepast. De WPU COE en WPU-E zijn CV-zijdig uitgerust met een elektrisch element. Dit is handig in geval van een calamiteit of wanneer er tijdelijk een groter vermogen nodig is. De WPU wordt geleverd inclusief Spider Klimaatthermostaat.

Productvoordelen

  • Hoogste rendement in de markt
  • Extreem stil
  • Altijd passieve koeling beschikbaar
  • Zowel in trapkastopstelling als gestapelde opstelling inzetbaar
  • Standaard voorzien van monitoringsmogelijkheid

Wonen in de Buurt